Skaper nye arbeidsplasser ved å bringe lunsjretter fra hele verden til norske kontorer

Nomadekokkene tilbereder dagens lunsj

De bringer mat fra hele verden til norske arbeidsplasser, og er samtidig en inkluderingsarena for tidligere flyktninger og innvandrere med kjærlighet for mat. Det omreisende lunsjkonseptet Nomademat ble startet da fire venner returnerte fra en sommer med Sosialt Entreprenørskap i Cape Town, og serverer nå mat til alt fra arkitektkontorer til arrangementer med hundrevis av deltakere. Vi blir bedre kjent med sosialentreprenørene Eirin, Ananda, Pernille og Kia fra Nomademat!

Først og fremst, hva er Nomademat, og hvem er dere som jobber der?

Nomademat er et lunsjkonsept for små og mellomstore bedrifter i Oslo. Lunsjen tilberedes i bedriftenes egne lokaler for å kunne tilby et friskt og spennende lunsjalternativ. Menyen baserer seg på våre ansattes egne mattradisjoner. Nomademat er en trygg og inkluderende arbeidsplass for tidligere flyktninger og innvandrere som ønsker å jobbe med mat. For oss er det viktig at de ansatte blir inkludert hos bedriftene de lager lunsj til og bygger relasjoner til de som jobber der. Våre fantastiske Nomadekokker er de aller viktigste menneskene i Nomademat. Uten deres ekspertise og erfaring innen matlaging, deres engasjement og pågangsmot, hadde ikke Nomademat eksistert. De har hele veien bidratt til å utvikle og forme konseptet sammen med oss.

Vi i administrasjonen er en gjeng samfunnsengasjerte mennesker, som alle brenner for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Gjennom Sosialt Entreprenørskap fant vi hverandre og verktøyene vi trengte for å kunne bidra til dette. Vi har en sammensatt bakgrunn, med kompetanse innen blant annet statsvitenskap, organisasjonsteori, økonomi, bærekraftig utvikling, filosofi og planlegging. Dette gav oss et godt utgangspunkt når vi bestemte oss for å starte opp, og for å takle de utfordringene vi har møtt underveis.


Dere er alle studenter og driver Nomademat parallelt. Hvilke utfordringer byr det på? Er å starte selskap i studietiden noe dere kan anbefale andre?

Vi kjenner definitivt alle sammen på at vi har mange baller i luften og at vi må prioritere hva vi bruker tid på. Samtidig er vi utrolig privilegerte som har en fleksibel hverdag som gjør at vi har mulighet til å drive Nomademat parallelt med at vi studerer. En annen forutsetning for at vi hadde mulighet til å starte Nomademat, var tilgangen på startkapital. Man har jo som regel begrenset med kapital når man er student, og hadde vi ikke vunnet en startpakke fra Inven2, hadde nok terskelen for å starte opp, vært høyere. Når det er sagt, angrer vi ikke et sekund på at vi har startet opp! Det er utrolig gøy å være med på å skape en bedrift og et fellesskap hvor vi tar tak i noen av de utfordringene vi ser at våre ansatte møter i det norske arbeidslivet. Samtidig har vi lært helt utrolig mye om integreringsfeltet,  innovasjonsmiljøet, det å være arbeidsgiver og det å skape noe eget og alt man må ta stilling til fra logo til merverdiavgift.

Til andre som vurderer å starte noe selv, kan vi absolutt anbefale å starte bedrift i studietiden hvis man har en idé man selv har tro på, spesielt hvis man også har indikasjoner på at det er interesse og behov for det man vil skape blant bruker- og/eller kundegruppe. Man må jobbe hardt for det, men det er utrolig verdt det hvis man brenner for det man gjør! Noe av det mest lærerike vi har gjort!


Dere er i dag et team på ti med bakgrunn fra mange ulike nasjoner. Hva slags kulturelle utfordringer kan det by på?

Vi ser først og fremst mangfoldet i teamet som en mulighet og ikke en utfordring. Vi lærer så mye av å jobbe med forskjellige mennesker, med forskjellige livserfaringer og utgangspunkt. Vi lærer om hvordan det er å være ny i Norge, hva som er positivt og negativt og hvordan vi kan best bidra til at bedriften vår kan løse behovene for våre medarbeidere samtidig som det blir en integreringsarena mellom nomadekokker og bedriftene de lager mat hos.

Utfordringene knytter seg kanskje først og fremst til språk, hvor det noen ganger kan være vanskelig både å gjøre seg forstått og forstå hva den andre vil ha kommunisert. Den ene i teamet er for eksempel fra Sørlandet, en dialekt som kan være vanskelig å forstå. For å gjøre det lettere, legger hun om til østlandsk, noe som høres litt rart og morsomt ut. Ellers hadde vi nok en forventning om at forholdet til tid kom til å bli en utfordring. Dette har vist seg å ikke være en utfordring, og hvis det er noen som er for sent ute til avtaler, så er det oss i administrasjonen.

Mangfold gir muligheter! I tillegg til å innføre nye smaker til norske kontorer, gir Nomademat nye muligheter i arbeidslivet for innvandrere


Hvordan går man fram hvis man ønsker lunsj fra Nomademat på sin egen arbeidsplass?

Da kan man for eksempel sende en mail til kontakt@nomademat.no. Eller man kan kontakte oss på Facebook, Instagram eller på nomademat.no

Har du en historie verdt å dele med GSA-nettverket? Send oss en melding på facebook eller styret@gsa.no, så prates vi!